איך מספרים לילדים שההורים מתגרשים?
ההחלטה להתגרש היא לעולם לא פשוטה וקלה, על אחת כמה וכמה כאשר ישנם ילדים בתמונה, אשר עלולים לשלם מחיר כבד על המהלך או להיפגע ממנו. המחשבה הנפוצה בקרב רבים היא כי כתוצאה מהגירושים הילדים נפגעים בצורה משמעותית ונרחבת מבחינה רגשית והתפתחותית, ועל כן ישנה חשיבות עליונה להכנה מקדימה, להבנה של זווית ההתייחסות של הילדים ולתכנון המהלכים שלכם. בנוסף, אין מנוס מביצוע של שיחה קשה עם הילדים בה מבשרים ההורים לילדים על הגירושין הצפויים. אז איך עושים את זה נכון?
רצינו לספר לכם משהו…
עבור בני הזוג אשר מחליטים להתגרש עומד מהלך לא פשוט, לא רק ברגע הבשורה לילדים אלא גם בתקופה שלאחר הפרידה. הורים רבים חוששים מהידרדרות היחסים עם הילדים, מהיווצרות תחושות של ניתוק, מקשיים רגשיים שיפתחו הילדים ומתחושות מצוקה קשות יותר. המצב טעון עוד יותר כאשר מדובר בגירושים קשים שמתנהלים תוך סכסוך גדול וחוסר תקשורת בין בני הזוג. מהסיבה הזו חשוב להגיע מוכנים לרגע השיחה המשפחתית ולתהליך כולו. חשוב לדעת כי אמנם הגירושים לא יעברו ללא כאב או אבל על המסגרת המשפחתית שמסתיימת, אך בעזרת הכנה נכונה וכלים רגשיים ניתן לסייע לילדים לצלוח את המשבר בצורה סבירה ותוך שמירה על התפתחותם התקינה. בתור התחלה, נסו להביט במצב המשפחתי שלכם מתוך הפריזמה של הילד, להתבונן במצב מתוך העיניים שלו, ולהצליח לקבל את החששות שלו על משמעויותיהן הנרחבות.
נפרדים? נסו למזער נזקים למען הילדים
להלן מספר עיצות כיצד תוכלו לעבור את משבר הפרידה בצורה חלקה כמה שאפשר, ולסייע לילדים להתאושש מהמכה שניחתה עליהם. עד כמה שניתן, חשוב לשתף פעולה ביניכם בכל הנוגע לילדים. נסו להציב את הילדים בראש סדר העדיפויות שלכם ולהפריד בין תחושות של כעס, נקמה ופגיעות, ובין טובתם של הילדים. כמו כן, חשוב להיערך מראש, לקרוא בנושא וללמוד כיצד תהליך הגירושין ישפיע על הילדים על פי הגיל שלהם, המצב ההתפתחותי שלהם והקשיים העומדים בפניהם. נקודה קריטית נוספת, היא היכולת שלכם להבהיר לילדים כי הגירושים שלכם אינם קשורים לילדים, לא מתרחשים בגללם, ולא יגרמו לכם להפסיק לאהוב אותם.
חשבו בינכם ובין עצמכם, במידת האפשר, עד כמה תרצו לשתף את הילדים במה שעובר עליכם, ואיפה עובר מבחינתכם הגבול שבו אתם רק מחליטים ולא משתפים או מתייעצים.
נסו להתגבר על המצב הרגשי הטעון, הקשה והמערער שיוצר תהליך הגירושין על מנת להצליח לייצר דיאלוג ענייני וישיר. לעיתים קרובות, מגיע דיאלוג שכזה אל מבוי סתום ובני הזוג מוצאים את עצמם רבים על חשבונם של הילדים ולא מצליחים להגיע להסכמה. במצב כזה רצוי לפנות אל גורם מקצועי, שיוכל לסייע לכם בתכנון נכון של הפרידה ובמציאת פתרונות אחראיים לטיפול בילדים המשותפים, שיהיו בגדר פשרה המקובלת על שני הצדדים.
לייעוץ ראשוני מיידי
השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר
עוד בנושא
רצון הילד בגירושין
קרא עוד
שיתוף ילדים בהליך גירושין
קרא עוד
הקלת המעבר בין בתים עבור ילדים
קרא עוד
עורך דין גירושין - שאלות ותשובות
כבר בראשית הליכי הגירושין בין בני הזוג מתבקשת, כעניין ברור מאליו, הכרעה בשאלה בידי מי יוחזקו הילדים לאחר הפירוד בין הוריהם. כל אחד מההורים זכאי להגיש לבימ"ש למשפחה תביעת משמורת שבה הוא תובע כי הילדים יישארו בחזקתו ויתגוררו עמו לאחר הפירוד. בדרך כלל ימנה ביהמ"ש פקידת סעד לשם בדיקה ומתן חוות דעת בשאלה מי מבין ההורים הוא המתאים ביותר להיות ההורה המשמורן. במקרים המתאימים יוסיף ביהמ"ש וימנה מומחה בתחום בריאות הנפש לצורך ביצוע בחינה מעמיקה יותר של מסוגלותם ההורית של ההורים. יודגש כי בחוק גם קיימת קביעה כללית (הניתנת לסתירה), כי ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת האם. בדרך כלל, קובע ביהמ"ש כי הילדים המשותפים יהיו במשמורת האם למרות שיש מקרים יוצאי דופן שבהם יקבע ביהמ"ש כי הילדים יהיו בחזקת האב וזאת בדר"כ בעקבות חוות דעת חד משמעית של פקידת הסעד ו/או המומחה למסוגלות הורית.
כאמור הסמכות לדון בתביעות הנ"ל הנן בידי בימ"ש למשפחה. אולם, בתנאים מסויימים גם ביה"ד הרבני יכול לדון בתביעות אלה. במסגרת תביעה לגירושין המוגשת לביה"ד, ורק במסגרת תביעת לגירושין, ניתן לצרף ולכרוך את התביעות הנ"ל: משמורת ילדים, מזונות אשה ותביעות רכוש, ולהגישן כחלק מתביעת הגירושין לביה"ד הרבני. יודגש כי ישנם תנאים מקדמיים שצריכים להתקיים על מנת שביה"ד יהיה מוסמך לדון בתביעות המצורפות ובהם התנאי העיקרי שתביעת הגירושין וצירוף יתר התביעות נעשו מתוך רצון וכוונה אמיתיים להתגרש ולא רק ממניעים טקטיים ומוך רצון לרכוש יתרונות על פני בן הזוג האחר. עוד יודגש כי מזונות ילדים לא ניתנים לצירוף וכריכה לתביעת גירושין והם תמיד יהיו בסמכות ביהמ"ש למשפחה.
כשקיים סכסוך בין בני זוג, זכאית האשה להגיש בכל עת לבימ"ש למשפחה תביעה נגד בעלה לתשלום למזונות ילדים. תביעה זו הנה תביעה לחייב את הבעל לשאת בכל ההוצאות הכרוכות בכלכלתם ובגידולם של הילדים והיא כוללת את כל הצרכים להם זקוקים הילדים החל ממזון, דרך לבוש, לימודים, בריאות, וכלה בדיור והוצאות החזקת דיור. ככלל, עפ"י החוק החל כיום על יהודים, חובת תשלום מזונות לילדים המשותפים, ככל שמדובר בצרכים הכרחיים, חלה באופן בלעדי על הבעל. יודגש כי קיימים מקרים ומצבים שבהם תחול על האם חובה להשתתף במזונות הילדים, כמו למשל במקרה שמדובר בילדים שמעל גיל 6 שנים, וכאשר האם עובדת ומשתכרת בשיעור שמעבר לנדרש לכיסוי צרכיה שלה.
כל אחד מבני הזוג זכאי להגיש לביהמ"ש למשפחה תביעה לקבוע כי רכוש וזכויות מכל סוג שנצברו במשך שנות הנישואין ע"י בן הזוג השני הוא רכוש משותף ו/או במקרים המתאימים תביעה הפוכה, לקבוע כי רכוש מסויים אינו רכוש משותף (למשל רכוש שהגיע לבן הזוג בירושה). בתביעה זו ניתן גם לבקש לפרק את השיתוף ברכוש שבין בני הזוג ולחלקו ביניהם בין בדרך של מכירה בין בדרך אחרת של חלוקה.