כיצד להתכונן לגישור?
גישור הוא תהליך לא-פורמלי, לא-עימותי, וחסוי, שבו טמונה הזדמנות לפתור משברים ולהגיע להסדר מספק לשני הצדדים ללא התערבות בית משפט, ולסיים את הנישואין בדרך כמה שפחות פוגעת וכואבת.
כדי להפיק את המירב מהגישור יש מספר צעדים שביכולתכם לעשות, על מנת להגיע מוכנים ולעבור את התהליך בצורה יעילה ותורמת.
הכינו שיעורי בית – ישנם נושאים רבים שאתם בוודאי רוצים להעלות לדיון. רשמו את כל הנושאים שאתם מעוניינים לדון בהם, ואת כל הנקודות החשובות לכם. הגישור עשוי להיות תהליך רגשי סוער ומורכב, ובלהט הרגע אתם עלולים לשכוח עניינים חשובים שרציתם להעלות. סכמו לעצמכם את הנקודות עליהן אינכם מוכנים להתפשר, ואת הנקודות בהן קיים טווח של התפשרות מבחינתכם. היו ריאליים והבינו את האפשרויות האובייקטיביות העומדות מולכם, היו מוכנים לכך שלא הכל יכול להתבצע לפי רצונכם. חישבו על הצד השני – מהן הנקודות שיהיו מכריעות עבורו? עד כמה אהיה מוכן ללכת לקראתו ובאילו נושאים? הכינו את כל המסמכים הרלוונטים בצורה מסודרת ויסודית. כך לא תתבלבלו כאשר הצד השני ישלוף את טיעוניו.
בנוסף לרשימת הבעיות, הכינו גם רשימה של רעיונות לפיתרון, דבר שעשוי לזרז את התהליך וליצור אווירה של חתירה לפיתרון, וגם לקדם את הפתרונות הספציפים שאתם מעוניינים בהם. מומלץ לחשוב על מספר פתרונות חליפיים לכל בעייה, כך שיהיה סיכוי גדול יותר שאחד מהם יתקבל. כמו כן אם תוותרו מראש על הקיבעון של פיתרון אחד ויחיד, יש סיכוי גדול יותר לגמישות שתאפשר פתרונות "מחוץ לקופסה".
אם אינכם בקיאים בזכויות המשפטיות המגיעות לכם, התייעצו מראש עם עורך דין. המגשר הוא גוף נייטרלי, שאינו נותן ייעוץ משפטי, ולכן חשוב להגיע מוכנים מבחינת ידיעת החוק והזכויות השונות. אם חסר לכם ידע, חשוב להיעזר בתמיכה משפטית.
בחרו את המגשר בקפידה. המגשר עשוי לעניק עזרה רבה במשא ומתן, או להוות מכשול גדול, וישנה חשיבות להבנת מאפייני האישיות וסגנון ניהול המשא ומתן של המגשר, והתאמתם לצדדים הבאים לגישור.בררו פרטים אודות המגשר לפני שאתם בוחרים בו. מיהו? מה הגישה הספציפית שלו? כיצד הוא רואה את תהליך הגישור? האם יש לכם כימיה איתו? האם אתם סומכים עליו? האם קיבלתם המלצות? האם יש אפשרות לקבלת ייעוץ משפטי באותו משרד? וודאו שאתם מבינים כיצד מתחלק השכר למגשר בין הצדדים.
קחו בחשבון שתהליך הגישור עשוי לקחת זמן רב יותר ממה שתכננתם. אל תיכנסו ללחץ זמנים, אלא אפשרו תוספת זמן אפשרית למה שקבעתם לעצמכם מראש. זכרו כי הגישור הוא מסע של כל הצדדים, ולעיתים זירוז התהליך יפגע בהשגת תוצאות משביעות רצון.
הגישור הוא תהליך חסוי, שמטרתו להגיע להסדר דרך תקשורת פתוחה. לכן הרגישו חופשי להביע את עצמכם ולהעלות את כל מה שאתם מעוניינים להעלות לדיון. אם אינכם מרגישים בנוח מול הצד השני, אתם יכולים גם לבקש להיפגש עם המתווך בארבע עיניים.
גשו לתהליך בגישה חיובית, כשאתם פתוחים להקשיב ולשמוע, ולקבל רעיונות אחרים. אין הכוונה להתפשר ולוותר על הדברים החשובים לכם, אלא להגיע לגישור "בראש פתוח", כשפניכם לשלום ולא למלחמה. אם תבואו נחושים אך גמישים תוכלו למצוא פתרונות שיעבדו עבור כולם. אם תצליחו להקשיב לבן הזוג ולנסות ולהבין אותו, גם אם לא להסכים עימו, ישנו סיכוי גדול יותר להגעה לעמק השווה. גישור איננו הידיינות משפטית, ותצטרכו, אולי בפעם הראשונה, להיות מוכנים להאזין בשקט ובתשומת לב לצד השני. זיכרו שתמיד ישנה האופציה להליך משפטי, ואינכם מחויבים לקבל את הצעות המגשר.
הישארו ממוקדים בנושאי הגישור, ולא בבני הזוג. פעמים רבות התהליך נעצר כאשר בני הזוג גולשים לויכוחים אישיים, עלבונות ומריבות ומעלים שוב ושוב בעיות וכאבים מחיי הנישואין. זיכרו שאתם באים לפתור בעיות שלאחר הגירושין ולא בעיות בחיי הנישואין. התמקדו במטרות המשותפות, כמו צרכי הילדים. התמקדו בעתיד ולא בעבר.
קחו פסק זמן מהפגישה אם יש צורך. אם אתם חשים שהרגשות מתלהטים אפשר להמשיך בפגישה נוספת. אל תפעלו מתוך להט הרגע, ואל תתנו לאמוציות המתגברות להכתיב את מהלך העניינים. דעו שלעיתים יש צורך במספר פגישות כדי למצוא פתרון.
הקשיבו למגשר. זכרו שהוא ניטרלי ומטרתו לאזן בין רצונותיכם וטובת לסייע לכם להגיע לפתרון שיהיה מוסכם עבור כל הצדדים, ובעיקר יעבוד לטובת הילדים, אם יש כאלו. וותרו על הצורך להיות צודקים ומנצחים בכל מחיר והיו מוכנים לשקול אפשרויות נוספות מאדם שבחרתם לגשר ביניכם מתוך אמון והסכמה, למרות שלעיתים זה לא קל.
לייעוץ ראשוני מיידי
השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר
עוד בנושא
חיסיון בתהליך גישור
קרא עוד
דרכי משא ומתן שונות
קרא עוד
סוגיות משפטיות בגישור
קרא עוד
עורך דין גירושין - שאלות ותשובות
כבר בראשית הליכי הגירושין בין בני הזוג מתבקשת, כעניין ברור מאליו, הכרעה בשאלה בידי מי יוחזקו הילדים לאחר הפירוד בין הוריהם. כל אחד מההורים זכאי להגיש לבימ"ש למשפחה תביעת משמורת שבה הוא תובע כי הילדים יישארו בחזקתו ויתגוררו עמו לאחר הפירוד. בדרך כלל ימנה ביהמ"ש פקידת סעד לשם בדיקה ומתן חוות דעת בשאלה מי מבין ההורים הוא המתאים ביותר להיות ההורה המשמורן. במקרים המתאימים יוסיף ביהמ"ש וימנה מומחה בתחום בריאות הנפש לצורך ביצוע בחינה מעמיקה יותר של מסוגלותם ההורית של ההורים. יודגש כי בחוק גם קיימת קביעה כללית (הניתנת לסתירה), כי ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת האם. בדרך כלל, קובע ביהמ"ש כי הילדים המשותפים יהיו במשמורת האם למרות שיש מקרים יוצאי דופן שבהם יקבע ביהמ"ש כי הילדים יהיו בחזקת האב וזאת בדר"כ בעקבות חוות דעת חד משמעית של פקידת הסעד ו/או המומחה למסוגלות הורית.
כאמור הסמכות לדון בתביעות הנ"ל הנן בידי בימ"ש למשפחה. אולם, בתנאים מסויימים גם ביה"ד הרבני יכול לדון בתביעות אלה. במסגרת תביעה לגירושין המוגשת לביה"ד, ורק במסגרת תביעת לגירושין, ניתן לצרף ולכרוך את התביעות הנ"ל: משמורת ילדים, מזונות אשה ותביעות רכוש, ולהגישן כחלק מתביעת הגירושין לביה"ד הרבני. יודגש כי ישנם תנאים מקדמיים שצריכים להתקיים על מנת שביה"ד יהיה מוסמך לדון בתביעות המצורפות ובהם התנאי העיקרי שתביעת הגירושין וצירוף יתר התביעות נעשו מתוך רצון וכוונה אמיתיים להתגרש ולא רק ממניעים טקטיים ומוך רצון לרכוש יתרונות על פני בן הזוג האחר. עוד יודגש כי מזונות ילדים לא ניתנים לצירוף וכריכה לתביעת גירושין והם תמיד יהיו בסמכות ביהמ"ש למשפחה.
כשקיים סכסוך בין בני זוג, זכאית האשה להגיש בכל עת לבימ"ש למשפחה תביעה נגד בעלה לתשלום למזונות ילדים. תביעה זו הנה תביעה לחייב את הבעל לשאת בכל ההוצאות הכרוכות בכלכלתם ובגידולם של הילדים והיא כוללת את כל הצרכים להם זקוקים הילדים החל ממזון, דרך לבוש, לימודים, בריאות, וכלה בדיור והוצאות החזקת דיור. ככלל, עפ"י החוק החל כיום על יהודים, חובת תשלום מזונות לילדים המשותפים, ככל שמדובר בצרכים הכרחיים, חלה באופן בלעדי על הבעל. יודגש כי קיימים מקרים ומצבים שבהם תחול על האם חובה להשתתף במזונות הילדים, כמו למשל במקרה שמדובר בילדים שמעל גיל 6 שנים, וכאשר האם עובדת ומשתכרת בשיעור שמעבר לנדרש לכיסוי צרכיה שלה.
כל אחד מבני הזוג זכאי להגיש לביהמ"ש למשפחה תביעה לקבוע כי רכוש וזכויות מכל סוג שנצברו במשך שנות הנישואין ע"י בן הזוג השני הוא רכוש משותף ו/או במקרים המתאימים תביעה הפוכה, לקבוע כי רכוש מסויים אינו רכוש משותף (למשל רכוש שהגיע לבן הזוג בירושה). בתביעה זו ניתן גם לבקש לפרק את השיתוף ברכוש שבין בני הזוג ולחלקו ביניהם בין בדרך של מכירה בין בדרך אחרת של חלוקה.