בגידה – איך לזהות ומה לעשות?
מאיה ורפאל היו נשואים 9 שנים, עם שתי בנות וכלב. כל מכריהם תמיד ראו בהם זוג יציב ונעים הליכות, אוהב ותומך. אך סדקים תת קרקעיים החלו לנבוע בשיגרת יומם. מאיה הרגישה מזה זמן מה שרפאל נצמד לנייד שלו כאילו היה איבר מגופו, ויום אחד, כאשר שכח אותו על הספה לכמה דקות, הבזיקה הודעת טקסט על המסך. מאיה לא יכלה שלא לקרוא אותה, ומאז השתנו חייה. אך מאיה אישה נבונה ומחושבת, ולפני שהתפרצה ועימתה את רפאל עם העובדות, ליקטה הוכחות, הודעות, מיילים לוהטים, ואז פנתה לבית המשפט לענייני משפחה בתביעת גירושין שהותירה את רפאל המום ומופתע.
בגידה היא אחת הסיבות הנפוצות ביותר לגירושין, והעילה הראשונה במעלה מבחינה הלכתית לתביעת גירושין בבית הדין הרבני, מתוך מספר עילות מוכרות בהלכה לגירושין. מחקרים שונים טוענים כי בין 50 ל-80 אחוזים מבני זוג ייבגדו במהלך חייהם. חלק גדול מהבגידות לא מתגלה, וחלק גדול יותר מתגלה בדיעבד, כלומר בן או בת הזוג יידעו לומר, לכשתיחשף הפרשה, שהסימנים היו ברורים אך הם לא רצו לראות אותם.
כאן נפרט מספר סימנים שיוכלו לעזור בזיהוי בגידה (הסימנים כתובים בלשון זכר, אולם מתאימים גם לנשים כמובן):
- שינויים גופניים – בן הזוג מטפח את גופו, מתחיל להתאמן בחדר כושר, מורט שערות, מתלבש בצורה שונה, וכו'. יכולה להתרחש ירידה בחשק המיני והתחמקות מתמשכת מקיום יחסי מין בתירוצים שונים, או לחילופין עלייה זמנית ולא מוסברת בתיאבון המיני.
- תמורות בזוגיות – בן הזוג יכול להיות פתאום מפנק יותר, מתחשב ומתעניין מבדרך כלל. פרחים, מתנות, שמות חיבה, עשויים להיות כיסוי לסיפור אחר לגמרי, או אמצעי להשקטת מצפונו הדואב. מאידך, הוא עשוי להיות לפתע תוקפני ומתגונן יותר, מגיב בהגזמה על כל האשמה מרומזת או מה שמתפרש בעיניו כהאשמה, מאשים ומתלונן – כדרך להרגיש טוב יותר עם עצמו (בבחינת "גם היא לא בסדר") או כדי ליצור מסך עשן כנגד חשדות אפשריים. אתם מבחינים בריחוק מבן הזוג, זוגיות מדורדרת וצורך גובר בטיפול זוגי או שיקום כלשהו.
- בן הזוג מפגין ניתוק, ניכור, ניסיון להתחמק משיחות ואפילו ממבטים ישירים. התעסקות בעניינים שונים בכל פעם שהמצב מגיע לכדי שיחה.
- הנייד – הטלפון הנייד הוא שחקן מרכזי בדרמה הזאת. אם בן הזוג נעשה אובססיבי לגבי הנייד שלו, נצמד אליו בכל שעות היממה, ההיסטוריה של השיחות והתכתובות נמחקת באדיקות, ושיחות מסויימות מנותקות מיד – יש מקום לחשד. שימו לב לחשבונות הטלפון (אם הם לא ייעלמו באורח מסתורי), לשעות של שיחות, למספרים מסויימים שמופיעים בתדירות רבה יותר, לשיחות המתנהלות באוטו כשהוא בחנייה, סיבובים ספונטניים בשעות מוזרות עם הכלב, לסופר או לזרוק את הזבל… כך גם עם המחשב – מחיקת ההיסטוריה באופן תכוף, פולדרים מוגני סיסמא, ישיבה מול המחשב בשעות לא שגרתיות והחלפת חלון בכל פעם שאת מתקרבת.
- שינויים באישיות – עצבני, לא מרוכז, או לחילופין נתון ב"היי" מתמשך, נוטה להתפרצויות ואז נעלם, אדיש לבית ולילדים, משנה את יחסו למשפחה המורחבת, חשדן, מתגונן, מתלונן על שינויים במקום העבודה, מנותק או לחילופין נחמד במיוחד, ומשקיע בילדים הרבה יותר מבעבר.
- היסטוריה משפחתית – אם ידוע לך על בוגדים אחרים במשפחתו (אב, אחים) זה יכול להיות סימן נוסף. לצערנו שיחזור תת מודע של סיפור משפחתי הוא מהלך נפוץ מאד וניתן ללמוד הרבה על פוטנציאל של אדם לפי ההיסטוריה המשפחתית שלו.
זיכרו שבדרך כלל האינטואיציה עובדת ועובדת טוב. אם יש ספק, תחושת בטן מטרידה או חשד מתמשך – סיכוי גדול שיש דברים בגו. פעמים רבות קיימים חשדות וספקות, אך אנו לא נותנים להם מקום, מתוך פחד לפגוש את האמת ולהתמודד עם השלכותיה. אך התעלמות בדרך כלל לא מובילה לשום תוצאה מקווה. הבעיה לא נעלמת אם מתעלמים. מצד שני ייתכן והחשדות אינם מבוססים ונובעים מתוך מוחכם הקודח, ולכן נמליץ קודם כל לבסס את החשדות ולקבל ראיות מוצקות. כדאי לפנות לעורך דין מנוסה לענייני משפחה, שיוכל להמליץ על דרכים לבסס את חשדותיכם, מבלי לעבור על החוק ומבלי לאבד את זכויותיכם במשפט גירושין בגלל מעקבים לא חוקיים.
אל תסגירו את חשדותיכם לבן הזוג בטרם עת. קודם בחרו את דרך הפעולה שלכם – התעלמות מתוך תקווה לשינוי (קחו בחשבון שנדיר שדרך זו עובדת…), תביעת גירושין, או דרישה כלפי בן הזוג לעבור טיפול זוגי כלשהו לשיקום הזוגיות. אלמנט ההפתעה עשוי להיות קריטי באם תבחרו להתגרש, וייתן לכם יתרון יחסי בניהול ההליכים.
לייעוץ ראשוני מיידי
השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר
עוד בנושא
לספר על גירושין בסביבה הקרובה
קרא עוד
התמודדות עם סיום תהליך הגירושין
קרא עוד
פרידה או טיפול זוגי?
קרא עוד
עורך דין גירושין - שאלות ותשובות
כבר בראשית הליכי הגירושין בין בני הזוג מתבקשת, כעניין ברור מאליו, הכרעה בשאלה בידי מי יוחזקו הילדים לאחר הפירוד בין הוריהם. כל אחד מההורים זכאי להגיש לבימ"ש למשפחה תביעת משמורת שבה הוא תובע כי הילדים יישארו בחזקתו ויתגוררו עמו לאחר הפירוד. בדרך כלל ימנה ביהמ"ש פקידת סעד לשם בדיקה ומתן חוות דעת בשאלה מי מבין ההורים הוא המתאים ביותר להיות ההורה המשמורן. במקרים המתאימים יוסיף ביהמ"ש וימנה מומחה בתחום בריאות הנפש לצורך ביצוע בחינה מעמיקה יותר של מסוגלותם ההורית של ההורים. יודגש כי בחוק גם קיימת קביעה כללית (הניתנת לסתירה), כי ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת האם. בדרך כלל, קובע ביהמ"ש כי הילדים המשותפים יהיו במשמורת האם למרות שיש מקרים יוצאי דופן שבהם יקבע ביהמ"ש כי הילדים יהיו בחזקת האב וזאת בדר"כ בעקבות חוות דעת חד משמעית של פקידת הסעד ו/או המומחה למסוגלות הורית.
כאמור הסמכות לדון בתביעות הנ"ל הנן בידי בימ"ש למשפחה. אולם, בתנאים מסויימים גם ביה"ד הרבני יכול לדון בתביעות אלה. במסגרת תביעה לגירושין המוגשת לביה"ד, ורק במסגרת תביעת לגירושין, ניתן לצרף ולכרוך את התביעות הנ"ל: משמורת ילדים, מזונות אשה ותביעות רכוש, ולהגישן כחלק מתביעת הגירושין לביה"ד הרבני. יודגש כי ישנם תנאים מקדמיים שצריכים להתקיים על מנת שביה"ד יהיה מוסמך לדון בתביעות המצורפות ובהם התנאי העיקרי שתביעת הגירושין וצירוף יתר התביעות נעשו מתוך רצון וכוונה אמיתיים להתגרש ולא רק ממניעים טקטיים ומוך רצון לרכוש יתרונות על פני בן הזוג האחר. עוד יודגש כי מזונות ילדים לא ניתנים לצירוף וכריכה לתביעת גירושין והם תמיד יהיו בסמכות ביהמ"ש למשפחה.
כשקיים סכסוך בין בני זוג, זכאית האשה להגיש בכל עת לבימ"ש למשפחה תביעה נגד בעלה לתשלום למזונות ילדים. תביעה זו הנה תביעה לחייב את הבעל לשאת בכל ההוצאות הכרוכות בכלכלתם ובגידולם של הילדים והיא כוללת את כל הצרכים להם זקוקים הילדים החל ממזון, דרך לבוש, לימודים, בריאות, וכלה בדיור והוצאות החזקת דיור. ככלל, עפ"י החוק החל כיום על יהודים, חובת תשלום מזונות לילדים המשותפים, ככל שמדובר בצרכים הכרחיים, חלה באופן בלעדי על הבעל. יודגש כי קיימים מקרים ומצבים שבהם תחול על האם חובה להשתתף במזונות הילדים, כמו למשל במקרה שמדובר בילדים שמעל גיל 6 שנים, וכאשר האם עובדת ומשתכרת בשיעור שמעבר לנדרש לכיסוי צרכיה שלה.
כל אחד מבני הזוג זכאי להגיש לביהמ"ש למשפחה תביעה לקבוע כי רכוש וזכויות מכל סוג שנצברו במשך שנות הנישואין ע"י בן הזוג השני הוא רכוש משותף ו/או במקרים המתאימים תביעה הפוכה, לקבוע כי רכוש מסויים אינו רכוש משותף (למשל רכוש שהגיע לבן הזוג בירושה). בתביעה זו ניתן גם לבקש לפרק את השיתוף ברכוש שבין בני הזוג ולחלקו ביניהם בין בדרך של מכירה בין בדרך אחרת של חלוקה.