לייעוץ ראשוני מיידי

השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    על מוח, רגש, גירושים וגישור

    בשנים האחרונות, גוברת הגישה המדעית, הפוליטית, ואף הכלכלית התומכת בתפקיד המרכזי של רגשות בתפקוד האנושי והחברתי. ספרו של דניאל גולדמן על אינטלגנציה רגשית (הוצאת בנטם 1995) נמכר במיליוני עותקים ושהה בראש דירוגי המכירות במשך חודשים רבים. הטענה העומדת בבסיס סיפרו היא שאינטלגנציה רגשית מפותחת חיונית להפעלת שיקול דעת, להצלחה בחיים ולאושר. טענה זו מגובה מדעית על ידי מבנה המוח כפי שהוא ידוע לנו.

    נהוג לאפיין אינטלגנציה רגשית כיכולת לאהוב ולהיות נאהב, לתפקד בחברה, להקשיב, להרגיע את עצמנו, לשלוט בדחפים, למוטיבציה, לאמפתיה, לנתינה לאחרים, למודעות עצמית ולחוויה של קשת הרגשות האנושיים בעוצמות משתנות, ומתן ביטוי לרגש.

    על פי מחקרים, רבים מהרגשות שלנו נובעים מחלקים מוקדמים יותר מבחינה אבולוציונית במוח, בעיקר בלוטת האמיגדלה. כלומר – החלקים המייצרים את התגובות הריגשיות הם חלקים אינסטינקטיביים ומהירים יותר מהתהליכים ההגיוניים והמחשבתיים המתבצעים במוח, ושמקורם באזורים מאוחרים יותר מבחינת התפתחותם האבולוציונית. לכן מתאפשרת מה שמכונה "חטיפה רגשית" – רגשות המשתלטים על האדם לפני שההיגיון ושיקול הדעת הקר מספיקים להגיב (על ידי השפעה מווסתת של הניאו-קורטקס, המרכז המחשבתי יותר שבמוח). במצב שכזה האדם נסחף ברגשות קדומים שקשה לשלוט בהם בעזרת ההיגיון. פעמים רבות התגובה הרגשית מסתמכת על ניסיון העבר. כלומר – לפני הטיפול הקונקרטי במצב הנתון עולים נתונים מן העבר שמהם נובעת התגובה. לדוגמה – פגישה עם אדם שמזכיר את אחד ההורים שלנו בצורה זו או אחרת תניב תגובה שקשורה לאותו הורה ולא לאדם שמולנו.

    רמת האינטלגנציה הרגשית משפיעה רבות על המתרחש בתהליך גישור. בגישור של גירושין עולים רגשות רבים ואינטנסיביים, ויש לתת חשיבות למקומם והשפעתם. לדוגמה – לעיתים מתרחשת "חטיפה רגשית" אצל אחד הצדדים, המתבטאת בהתקף זעם או כאב בעקבות. במקרה כזה המגשר צריך לזהות את המנגנונים הרגשיים הפועלים ולפעול בהתאם. במקרה זה הפסקה קלה תתן הזדמנות למרכז ההגיוני במוח להדביק את הפער עם המרכז הרגשי-קדום ולהתמודד עם הסיטואציה. כמו כן צריך המגשר עצמו להתמודד עם תהליכים רגשיים המתעוררים בו עצמו במהלך הגישור, כמו תגובות לאנשים או מצבים שמזכירים לו מצבים מן העבר ומשפיעים על פעולתו. התהליכים הרגשיים האלו אינם מודעים ברובם ויש צורך בעבודה נפשית ומודעות כדי לזהות אותם ולווסת את השפעתם.

    ישנם מספר צעדים שאפשר לנקוט כדי להפוך את הגישור למצב בונה ויעיל יותר, מתוך הבנת תפקידם של רגשות ודרכים להתמודדות איתם:

    • הפרדה בין מטרות ואנשים – נסו להתמקד במטרות הגישור: למצוא פתרונות לפירוק הנישואין, למשמורת הילדים, לחלוקת הרכוש וכו', ופחות בבן הזוג הניצב מולכם, עם כל המטענים הרגשיים הנלווים. אחת השיטות הפשוטות לסייע בהפרדה זו היא לשבת ליד שולחן הגישור זה לצד זו, מול לוח או נייר, במקום זה מול זו. כך מודגשת המטרה המשותפת על פני היריבות.
    • הפרדה בין אינטרסים ועמדות – כאשר ניגשים למשא ומתן עם "חבילה" שלמה וסגורה של עמדות, הרבה יותר קשה למצוא פתרון משותף. פירוק העמדות העקרוניות לאינטרסים, כלומר שאילת " למה את/ה רוצה?" בנוסף ל"מה את/ה רוצה?" יקדם את התהליך וימוסס עיכובים שנובעים מאגו ומצורך להיות צודק ומנצח בלבד, שכן בירור מעמיק בסיבות לרצונות שעולים יראה את האינטרסים האמיתיים שעומדים מאחוריהם וכך ניתן להגיע לעיתים למציאת אינטרסים משותפים במקום מלחמת אגו.
    • מתן מקום לרגשות – כפי שנאמר, רגשות עומדים בבסיסו של כמעט כל תהליך חברתי, וכך גם בגישור. תנו להם את המקום המגיע להם. אל תבטלו את רגשותיכם לחלוטין. אין הכוונה לתת לגיטימציה להתפרצויות או פגיעה אלא למתן ביטוי גם לרגש ולא רק להיגיון הרשמי. לעיתים עצירת הביטוי העצמי רק מתפיחה את הזעם והכאב, ואילו הכרה ברגש משחררת ואף יכולה ליצור אווירת כנות ושיתוף. לעיתים המפתח לפיתרון הקונפליקט מצוי דווקא בביטוי הרגשי.

    תנו מקום גם לביטוי הרגש של הצד השני. אינכם חייבים כמובן להסכים איתו, או להרגיש אמפתיה, אך זכרו שגם הצד השני הוא אנושי, ועבורו – וגם עבור ההסכם המשותף – ביטוי של רגש עשוי לסייע.

    שיקלו לקיים פגישות פרטיות ולא משותפות בחלק מהתהליך, אם זה עוזר לכם להתבטא ומקל על הרגשות המתעוררים ועל התגובות הקשות שהם יוצרים.

    הבחינו בין רגשות והתנהגות – ישנו גבול המפריד בין התנהגות בלתי הולמת ופוגעת לבין מתן ביטוי רגשי. אל תחצו אותו.

    לייעוץ ראשוני מיידי

    השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר




      עורך דין גירושין - שאלות ותשובות

      מהי תביעה למשמורת ילדים?

      כבר בראשית הליכי הגירושין בין בני הזוג מתבקשת, כעניין ברור מאליו, הכרעה בשאלה בידי מי יוחזקו הילדים לאחר הפירוד בין הוריהם. כל אחד מההורים זכאי להגיש לבימ"ש למשפחה תביעת משמורת שבה הוא תובע כי הילדים יישארו בחזקתו ויתגוררו עמו לאחר הפירוד. בדרך כלל ימנה ביהמ"ש פקידת סעד לשם בדיקה ומתן חוות דעת בשאלה מי מבין ההורים הוא המתאים ביותר להיות ההורה המשמורן. במקרים המתאימים יוסיף ביהמ"ש וימנה מומחה בתחום בריאות הנפש לצורך ביצוע בחינה מעמיקה יותר של מסוגלותם ההורית של ההורים. יודגש כי בחוק גם קיימת קביעה כללית (הניתנת לסתירה), כי ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת האם. בדרך כלל, קובע ביהמ"ש כי הילדים המשותפים יהיו במשמורת האם למרות שיש מקרים יוצאי דופן שבהם יקבע ביהמ"ש כי הילדים יהיו בחזקת האב וזאת בדר"כ בעקבות חוות דעת חד משמעית של פקידת הסעד ו/או המומחה למסוגלות הורית.

      מהי סמכות מקבילה של בית הדין הרבני?

      כאמור הסמכות לדון בתביעות הנ"ל הנן בידי בימ"ש למשפחה. אולם, בתנאים מסויימים גם ביה"ד הרבני יכול לדון בתביעות אלה. במסגרת תביעה לגירושין המוגשת לביה"ד, ורק במסגרת תביעת לגירושין, ניתן לצרף ולכרוך את התביעות הנ"ל: משמורת ילדים, מזונות אשה ותביעות רכוש, ולהגישן כחלק מתביעת הגירושין לביה"ד הרבני. יודגש כי ישנם תנאים מקדמיים שצריכים להתקיים על מנת שביה"ד יהיה מוסמך לדון בתביעות המצורפות ובהם התנאי העיקרי שתביעת הגירושין וצירוף יתר התביעות נעשו מתוך רצון וכוונה אמיתיים להתגרש ולא רק ממניעים טקטיים ומוך רצון לרכוש יתרונות על פני בן הזוג האחר. עוד יודגש כי מזונות ילדים לא ניתנים לצירוף וכריכה לתביעת גירושין והם תמיד יהיו בסמכות ביהמ"ש למשפחה.

      מהי תביעה למזונות ילדים?

      כשקיים סכסוך בין בני זוג, זכאית האשה להגיש בכל עת לבימ"ש למשפחה תביעה נגד בעלה לתשלום למזונות ילדים. תביעה זו הנה תביעה לחייב את הבעל לשאת בכל ההוצאות הכרוכות בכלכלתם ובגידולם של הילדים והיא כוללת את כל הצרכים להם זקוקים הילדים החל ממזון, דרך לבוש, לימודים, בריאות, וכלה בדיור והוצאות החזקת דיור. ככלל, עפ"י החוק החל כיום על יהודים, חובת תשלום מזונות לילדים המשותפים, ככל שמדובר בצרכים הכרחיים, חלה באופן בלעדי על הבעל. יודגש כי קיימים מקרים ומצבים שבהם תחול על האם חובה להשתתף במזונות הילדים, כמו למשל במקרה שמדובר בילדים שמעל גיל 6 שנים, וכאשר האם עובדת ומשתכרת בשיעור שמעבר לנדרש לכיסוי צרכיה שלה.

      מהי תביעה לשיתוף וחלוקת רכוש?

      כל אחד מבני הזוג זכאי להגיש לביהמ"ש למשפחה תביעה לקבוע כי רכוש וזכויות מכל סוג שנצברו במשך שנות הנישואין ע"י בן הזוג השני הוא רכוש משותף ו/או במקרים המתאימים תביעה הפוכה, לקבוע כי רכוש מסויים אינו רכוש משותף (למשל רכוש שהגיע לבן הזוג בירושה). בתביעה זו ניתן גם לבקש לפרק את השיתוף ברכוש שבין בני הזוג ולחלקו ביניהם בין בדרך של מכירה בין בדרך אחרת של חלוקה.

      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן