לספר על גירושין בסביבה הקרובה
במאמר זה, נתמקד בשאלה האם, איך ומתי לספר על גירושין בסביבתכם הקרובה – משפחה, חברים ומקום העבודה. נבחן דרכים שונות לספר, ממה כדאי להיזהר והיכן לשים גבולות.
בשלבים המוקדמים של תהליך הגירושין, כאשר אתם עדיין שקועים בהתלבטויות ביניכם לבין עצמכם, שוקלים האם בכלל לצעוד לעבר פרידה או לא, ומעלים ספקות ושאלות שונים ומשונים – ההמלצה שלנו היא חד משמעית להגביל את מספר האנשים המעורבים בדבר. אם אתם חשים צורך לשתף – שתפו רק אדם קרוב אחד או שניים, שאתם סומכים עליהם. שיתוף בתפוצה גבוהה יותר יביא למטר תגובות ודעות, שרובן לא באמת קשורים אליכם ישירות כי אם לדפוסי מחשבה, דעות קדומות, השלכות שונות של המצב האישי שלהם, ועצות שונות שעלולות לבלבל אתכם, ולהשפיע על החלטתכם.
אם אתם חווים מצבי רוח קיצוניים, לחץ, מצוקה, זעם ועוד בעקבות המשבר בזוגיות, אשר באים לידי ביטוי בקשרים עם הסביבה, במקום העבודה ועם החברים, שתפו בקווים כלליים ביותר מבלי להיכנס לפרטים ולהשתפך בהרחבה. מיצאו כתובת אמינה לשתף ולהיתמך, כמו פסיכולוג, יועץ כלשהו, או אדם קרוב שניתן לסמוך עליו.
במקום העבודה – רבים מאיתנו נמצאים במקום העבודה במשך רוב שעות הערות, ורואים את עמיתנו בעבודה יותר מאשר את בני המשפחה שלנו. למרות זאת, מומלץ שלא להרחיב בפרטים לגבי גירושין. להודיע לממונים רק כאשר הדבר הינו עובדה מוגמרת, ולעמיתים גם, שלא בהרחבה יתרה ובענייניות. זאת בכדי לצמצם את הרכילות וחרושת השמועות, אם כי קחו בחשבון שתהיה רכילות וחרושת שמועות אך כמו בכל עניין – גם היא תדעך במהרה לטובת ידיעות "מעניינות" יותר.
היתרונות בשיתוף מקום העבודה בעניין הגירושין הם קודם כל בהשגת הבנה של הבוס או הממונים עליכם במה שעובר עליכם, ואף הקלות עליכם. תהליך גירושין כרוך בדרך כלל בהיעדרויות לשם דיונים משפטיים, ישיבות עם עורך הדין וכדומה, וחשוב כי מקום העבודה יגלה אהדה ויירתם לאפשר את הדבר. בנוסף ייתכן ובעתיד תצטרכו התחשבות והבנה במצבים כמו צורך לאסוף את הילדים מבית הספר מוקדם וכדומה, כך שכדאי שמקום העבודה יהיה מעודכן במצבכם.
בנוסף, ייתכן כי כגרוש או גרושה תוכלו לקבל הטבות במיסים, שינוי הביטוח וכד', כך שכדאי להיעזר במי שאחראי על ענייני המשכורות במקום עבודתכם על מנת להשיג את זכויותיכם ולקבל מידע נוסף.
החסרונות האפשריים, או דגשים שיש לתת עליהם את הדעת, הם השלכות על תדמיתכם הרצויה במקום העבודה (למשל שיתוף בהליך גירושין לוחמני ותוקפני במיוחד ישפיע על הצורה בה אתם נתפסים, וכדאי לשקול את הדבר אם חשוב לכם לשדר תדמית של עובד בעל כושר השריית שלום והסכמה). בנוסף, מכיוון שאינכם מכירים את כל הקשרים האישיים של העובדים לצידכם, אין לדעת לאן יתגלגל המידע שאתם מוסרים, ואולי יגיע לידיים הלא נכונות.
כאשר אתם מספרים למעגל הקרובים לכם, למשפחה, אל תופתעו מתגובות שונות שתקבלו כמו אכזבה, הלם ותחושת כישלון ואף האשמה. בחברה העכשווית ערך ההצלחה והחתירה לאושר מוצב בראש רשימת הערכים ולכן לעיתים גירושין נתפסים ככישלון וכמעשה המנוגד לדרישות החברה, למרות שכאשר מתבוננים בדבר מגלים כי זה אינו נכון כלל וכלל, שהרי לרוב גירושין נובעים מתוך רצון לשפר את המצב האישי והמצוקה הקיימת.
זיכרו: מילת הקסם בשלב זה היא "גבולות". לימדו לשים גבולות – למי שאינכם רוצים בקירבתו בזמנים אלו, למי שחוקר יותר מדי לעומק, למי ששואל ולא מקשיב לתשובה כמו – אני מרגיש/ה לא בנוח לדבר על זה עכשיו…
עוד רעיון להקל עליכם מול ההתעניינות המוגזמת לפעמים שתיתקלו בה – אפשר למנות "נציג תיקשורת", חבר או חברה טובים שיעבירו את כל המידע למי שמתעניין ושואל ויניחו לכם לנפשכם.
דרך נוספת להודיע על גירושין, שנפוצה יותר בארצות הברית ובארצנו פחות פופולרית – להפיץ אי מייל בו אתם מודיעים על גירושיכם (זיכרו להכניס את כל הכתובות בעותק מוסתר כדי שלא כולם יקבלו את התגובות המיועדות אליכם).
חשוב שתהיו מוכנים למפל של עצות ורעיונות, סיפורים שקרו לאחרים ועוד מיני מעשיות ומקרים. קבלו אותם בהסתייגות ובפיקפוק. אל תסמכו על כל אותן עצות. אם מהלך מסוים עבד עבור מישהו אחר – זה לא אומר שיעבוד עבורכם. רק עורך דין מנוסה ומיומן, שמכיר את כל פרטי המצב שלכם, יוכל באמת לבחור באסטרטגיה המתאימה לניהול הגירושין. כל אותם סיפורים ועצות עלולים להפריע ולבלבל, התייחסו אליהם בהתאם.
לעיתים קרובות, מעגל החברים והמשפחה קרוב וקשור רגשית גם לבן הזוג לשעבר, דבר שעשוי לגרום למבוכה או אי נעימות. הקשיבו לעצמכם – מה הייתם רוצים שיקרה? האם ברצונכם שקרוביכם "ייקחו צד" בסכסוך, ואם כן – למה? האם זה באמת ייתרום לשיקום חייכם? האם הייתם מעדיפים שהם ינתקו קשר עם בן הזוג לשעבר, או ימשיכו להיות בקשר? הביאו בפניהם את רצונותיכם ואף את התלבטויותיכם, והיו פתוחים להקשיב ולתת מקום גם למה שהם רוצים. אחרי הכל – ייתכן שמדובר בשנים של ידידות וקשר קרוב וחם שהם חוששים לאבד. יחד תמצאו איזון, וזיכרו שעם הזמן הדברים מוצאים את מקומם הנכון והרגשות העזים נרגעים.
אם החלטתכם סופית ופניכם לגירושין, חשוב שתיידעו את הילדים ואת המעגל הקרוב לפני כל השאר, על מנת שהקרובים לכם לא יישמעו את הבשורה לראשונה מבחוץ ולא מפיכם, בדרך שיכולה אף להיות מכאיבה ופוגעת.
זכרו שבתהליך גירושין מידע יכול להיות בעל ערך רב וכאשר הוא מגיע לצד השני בזמן הלא נכון זה עלול לעלות לכם ביוקר, לכן חישבו היטב לפני שאתם מפזרים פרטים אישיים על הגירושין בפני אנשים שונים.
לייעוץ ראשוני מיידי
השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר
עוד בנושא
לספר על גירושין בסביבה הקרובה
קרא עוד
התמודדות עם סיום תהליך הגירושין
קרא עוד
פרידה או טיפול זוגי?
קרא עוד
עורך דין גירושין - שאלות ותשובות
כבר בראשית הליכי הגירושין בין בני הזוג מתבקשת, כעניין ברור מאליו, הכרעה בשאלה בידי מי יוחזקו הילדים לאחר הפירוד בין הוריהם. כל אחד מההורים זכאי להגיש לבימ"ש למשפחה תביעת משמורת שבה הוא תובע כי הילדים יישארו בחזקתו ויתגוררו עמו לאחר הפירוד. בדרך כלל ימנה ביהמ"ש פקידת סעד לשם בדיקה ומתן חוות דעת בשאלה מי מבין ההורים הוא המתאים ביותר להיות ההורה המשמורן. במקרים המתאימים יוסיף ביהמ"ש וימנה מומחה בתחום בריאות הנפש לצורך ביצוע בחינה מעמיקה יותר של מסוגלותם ההורית של ההורים. יודגש כי בחוק גם קיימת קביעה כללית (הניתנת לסתירה), כי ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת האם. בדרך כלל, קובע ביהמ"ש כי הילדים המשותפים יהיו במשמורת האם למרות שיש מקרים יוצאי דופן שבהם יקבע ביהמ"ש כי הילדים יהיו בחזקת האב וזאת בדר"כ בעקבות חוות דעת חד משמעית של פקידת הסעד ו/או המומחה למסוגלות הורית.
כאמור הסמכות לדון בתביעות הנ"ל הנן בידי בימ"ש למשפחה. אולם, בתנאים מסויימים גם ביה"ד הרבני יכול לדון בתביעות אלה. במסגרת תביעה לגירושין המוגשת לביה"ד, ורק במסגרת תביעת לגירושין, ניתן לצרף ולכרוך את התביעות הנ"ל: משמורת ילדים, מזונות אשה ותביעות רכוש, ולהגישן כחלק מתביעת הגירושין לביה"ד הרבני. יודגש כי ישנם תנאים מקדמיים שצריכים להתקיים על מנת שביה"ד יהיה מוסמך לדון בתביעות המצורפות ובהם התנאי העיקרי שתביעת הגירושין וצירוף יתר התביעות נעשו מתוך רצון וכוונה אמיתיים להתגרש ולא רק ממניעים טקטיים ומוך רצון לרכוש יתרונות על פני בן הזוג האחר. עוד יודגש כי מזונות ילדים לא ניתנים לצירוף וכריכה לתביעת גירושין והם תמיד יהיו בסמכות ביהמ"ש למשפחה.
כשקיים סכסוך בין בני זוג, זכאית האשה להגיש בכל עת לבימ"ש למשפחה תביעה נגד בעלה לתשלום למזונות ילדים. תביעה זו הנה תביעה לחייב את הבעל לשאת בכל ההוצאות הכרוכות בכלכלתם ובגידולם של הילדים והיא כוללת את כל הצרכים להם זקוקים הילדים החל ממזון, דרך לבוש, לימודים, בריאות, וכלה בדיור והוצאות החזקת דיור. ככלל, עפ"י החוק החל כיום על יהודים, חובת תשלום מזונות לילדים המשותפים, ככל שמדובר בצרכים הכרחיים, חלה באופן בלעדי על הבעל. יודגש כי קיימים מקרים ומצבים שבהם תחול על האם חובה להשתתף במזונות הילדים, כמו למשל במקרה שמדובר בילדים שמעל גיל 6 שנים, וכאשר האם עובדת ומשתכרת בשיעור שמעבר לנדרש לכיסוי צרכיה שלה.
כל אחד מבני הזוג זכאי להגיש לביהמ"ש למשפחה תביעה לקבוע כי רכוש וזכויות מכל סוג שנצברו במשך שנות הנישואין ע"י בן הזוג השני הוא רכוש משותף ו/או במקרים המתאימים תביעה הפוכה, לקבוע כי רכוש מסויים אינו רכוש משותף (למשל רכוש שהגיע לבן הזוג בירושה). בתביעה זו ניתן גם לבקש לפרק את השיתוף ברכוש שבין בני הזוג ולחלקו ביניהם בין בדרך של מכירה בין בדרך אחרת של חלוקה.