לייעוץ ראשוני מיידי

השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    בגידה – הצד הפסיכולוגי

    בגידות הן מהעילות הנפוצות ביותר לגירושין. על פי מחקרים שונים לפחות 30% מהנשים ו40% מהגברים יבגדו במהלך חייהם. כלומר – זוהי התנהגות כמעט נורמלית (במונחים סטטיסטיים). ובכל זאת החברה מגנה בגידות, והן נחשבות לדבר פסול ופוגעני. הגדרתה של בגידה אינה חד משמעית. בגידה, במשמעותה הנרחבת, היא הפרת אמון. אך כל אדם מפרש אמון, והפרתו, בצורה שונה. אדם אחד (מוכר במיוחד, שישב בבית הלבן למשל) אינו תופס מין אוראלי כבגידה, בעוד אחר רואה שיחה תמימה בבית קפה בין גבר לאישה נשואה כבגידה.

    מאין מגיעה הבגידה? מפתיע לדעת כי רוב הבגידות אינן קורות על רקע של יחסים מדורדרים במיוחד, אלא דווקא כשיש "מה להפסיד" – זוגיות תקינה (לפחות על פני השטח), בית, משפחה נורמטיבית.

    ניתן לחלק בגידות לכמה סוגים, על פי המקום הרגשי מתוכו הן נובעות:

    • נטייה – ישנם אנשים שנוטים יותר לבגוד באופן בסיסי. אנשים "בקבוצת סיכון" הם אלו שהוריהם בגדו, אנשים הרפתקנים וחסרי מנוחה, בעלי דפוסים מיניים מוגברים, אנשים שבגדו בעבר. אלו אנשים שבגידה היא לא דבר חד פעמי עבורם, ונדרשת עבודה נפשית – רגשית כדי לברר את מקורות הנטייה לבגוד ולהתמודד איתם.
    • "מעידה" – תופעה חד פעמית, לא מתוכננת, ש"פשוט קרתה", מתוך צירוף נסיבות שאיפשר את הבגידה בצורה נוחה וזמינה מספיק כך שתקרה. מעידה יכולה להתרחש במצב בו האדם אינו במלוא מודעותו, או מנותק מההקשר הרגיל של חייו כמו למשל בנסיעה או טיול, במסיבה סוערת או תחת השפעה של חומרי מטשטשי הכרה. מעידות שכאלה עשויות להתרחש בזמן של אירוע קשה או מטלטל, בשעה שמערכת היחסים במשבר או בשלב של קושי כלשהו. מעידות שכאלו יכולות להפוך להרגל במצבים מסוימים.
    • ריגוש ואגו – לא לחינם מסתיימים רוב סיפורי האגדות בשלב החתונה ולא מגלים לנו מה קרה בהמשך – הנסיכה הקסומה העלתה 12 קילו מתוך תיסכול על כך שהנסיך יושב בכירכרה שלו בחנייה כחצי שעה לפני שהוא נכנס לארמון המלא נסיכים קטנים וצרחנים. חיי נישואין הם לא רק דבש ופרפרים, אלא בעיקר חיי שיגרה מעייפים ומאתגרים. אחת מדרכי המילוט הזמינות ביותר היא אפיזודה מסעירה מהצד, שתוסיף צבע לשיגרה האפרפרה. בנוסף, רומן מהצד מעניק תחושה מרוממת שאנחנו עדיין מושכים, עדיין אישה / גבר, יכולים לפתות, להיזכר ולו לכמה רגעים כמה נחשקים וסקסיים אפשר להיות. זה מרגש, זה מעניין, זה משחק, זה יכול למכר.
    • איתות – בגידות שמשמשות, גם אם לא במודע, ככלי לספר משהו לבן או לבת הזוג, לאותת או לגרום למשהו לקרות במערכת הזוגית. לעיתים בגידה יכולה להתרחש כאשר בן הזוג רוצה לסמן לרעהו על מצוקה, על חוסר, על כך שהוא מרגיש לא טוב בזוגיות. הבגידה (שלרוב במקרים האלו מתגלית) היא דרך לא מודעת ולא ישירה לבטא את זה. לומר – אני לא יכול יותר. לעשות משהו שישבור את הכלים ויגרום לשינוי – לכאן או לכאן. כאן יש שתי אפשרויות – אפשרות אחת היא להיפרד, או לחיות בריחוק וניכור גדולים יותר בעקבות הבגידה, או שאפשר להקשיב לאיתות הזה, ועם כל הכאב והזעם והתחושות הקשות – לנסות ולהתגבר על המשבר, ולעבוד על המקורות העמוקים יותר שמהן נבעה הבגידה.
    • קושי או חוסר בזוגיות הקיימת – ולפעמים, בגידה היא באמת דרך מוצא ממערכת יחסים לא מספקת מבחינות שונות. כאן, שוב, יש הזדמנות להעמיק ולגלות את שורשי החוסר בקיים, שמתוכו היה צורך לצאת החוצה לבגידה, ולרפא, או לחילופין להיפרד.

    לעיתים רחוקות, יש ובגידה מביאה לקירבה ושיפור בזוגיות. לפעמים בן זוג נמצא בקשיים שקשה לו לבטאם, אשר הופכים לסיר לחץ בו הוא מתבשל, והבגידה היא דרך לפרוק את הקשיים, ואולי למצוא מקום חדש בתוכו של קבלה והערכה מחדש של הזוגיות הקיימת.

    בגידה, עבור הצד הנבגד, נחווית כאחד הרגשות הקשים ביותר. יש מטפלים המשווים תחושת נבגדות עם תחושת אובדן – מוות של אדם קרוב, מבחינת עוצמת הכאב. קשת הרגשות שחווה האדם הנבגד עוברת דרך זעם, נקמה, תיסכול, כאב, תחושת לבד עצומה. גם לבוגד זה בדרך כלל לא פשוט (אלא אם כן מדובר בבוגד סדרתי, מנותק מרגשותיו). הוא חי בשקר, בפחד, באשמה, בקונפליקט.

    אם כן – נראה שברוב המקרים עדיף, ולו מבחינה נפשית, להיות ערים למצבכם הזוגי והאישי, ולהתמודד איתו באיזו דרך שתבחרו, מאשר להגיע לבגידה ולכל הכרוך בה. להתמודד באומץ עם השחיקה בזוגיות, עם בעיות מיניות, רגשיות, עם ספקות הקשיים בלהיות ביחד, עוד לפני שהם מתבטאים בבגידה.

    לייעוץ ראשוני מיידי

    השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר




      עורך דין גירושין - שאלות ותשובות

      מהי תביעה למשמורת ילדים?

      כבר בראשית הליכי הגירושין בין בני הזוג מתבקשת, כעניין ברור מאליו, הכרעה בשאלה בידי מי יוחזקו הילדים לאחר הפירוד בין הוריהם. כל אחד מההורים זכאי להגיש לבימ"ש למשפחה תביעת משמורת שבה הוא תובע כי הילדים יישארו בחזקתו ויתגוררו עמו לאחר הפירוד. בדרך כלל ימנה ביהמ"ש פקידת סעד לשם בדיקה ומתן חוות דעת בשאלה מי מבין ההורים הוא המתאים ביותר להיות ההורה המשמורן. במקרים המתאימים יוסיף ביהמ"ש וימנה מומחה בתחום בריאות הנפש לצורך ביצוע בחינה מעמיקה יותר של מסוגלותם ההורית של ההורים. יודגש כי בחוק גם קיימת קביעה כללית (הניתנת לסתירה), כי ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת האם. בדרך כלל, קובע ביהמ"ש כי הילדים המשותפים יהיו במשמורת האם למרות שיש מקרים יוצאי דופן שבהם יקבע ביהמ"ש כי הילדים יהיו בחזקת האב וזאת בדר"כ בעקבות חוות דעת חד משמעית של פקידת הסעד ו/או המומחה למסוגלות הורית.

      מהי סמכות מקבילה של בית הדין הרבני?

      כאמור הסמכות לדון בתביעות הנ"ל הנן בידי בימ"ש למשפחה. אולם, בתנאים מסויימים גם ביה"ד הרבני יכול לדון בתביעות אלה. במסגרת תביעה לגירושין המוגשת לביה"ד, ורק במסגרת תביעת לגירושין, ניתן לצרף ולכרוך את התביעות הנ"ל: משמורת ילדים, מזונות אשה ותביעות רכוש, ולהגישן כחלק מתביעת הגירושין לביה"ד הרבני. יודגש כי ישנם תנאים מקדמיים שצריכים להתקיים על מנת שביה"ד יהיה מוסמך לדון בתביעות המצורפות ובהם התנאי העיקרי שתביעת הגירושין וצירוף יתר התביעות נעשו מתוך רצון וכוונה אמיתיים להתגרש ולא רק ממניעים טקטיים ומוך רצון לרכוש יתרונות על פני בן הזוג האחר. עוד יודגש כי מזונות ילדים לא ניתנים לצירוף וכריכה לתביעת גירושין והם תמיד יהיו בסמכות ביהמ"ש למשפחה.

      מהי תביעה למזונות ילדים?

      כשקיים סכסוך בין בני זוג, זכאית האשה להגיש בכל עת לבימ"ש למשפחה תביעה נגד בעלה לתשלום למזונות ילדים. תביעה זו הנה תביעה לחייב את הבעל לשאת בכל ההוצאות הכרוכות בכלכלתם ובגידולם של הילדים והיא כוללת את כל הצרכים להם זקוקים הילדים החל ממזון, דרך לבוש, לימודים, בריאות, וכלה בדיור והוצאות החזקת דיור. ככלל, עפ"י החוק החל כיום על יהודים, חובת תשלום מזונות לילדים המשותפים, ככל שמדובר בצרכים הכרחיים, חלה באופן בלעדי על הבעל. יודגש כי קיימים מקרים ומצבים שבהם תחול על האם חובה להשתתף במזונות הילדים, כמו למשל במקרה שמדובר בילדים שמעל גיל 6 שנים, וכאשר האם עובדת ומשתכרת בשיעור שמעבר לנדרש לכיסוי צרכיה שלה.

      מהי תביעה לשיתוף וחלוקת רכוש?

      כל אחד מבני הזוג זכאי להגיש לביהמ"ש למשפחה תביעה לקבוע כי רכוש וזכויות מכל סוג שנצברו במשך שנות הנישואין ע"י בן הזוג השני הוא רכוש משותף ו/או במקרים המתאימים תביעה הפוכה, לקבוע כי רכוש מסויים אינו רכוש משותף (למשל רכוש שהגיע לבן הזוג בירושה). בתביעה זו ניתן גם לבקש לפרק את השיתוף ברכוש שבין בני הזוג ולחלקו ביניהם בין בדרך של מכירה בין בדרך אחרת של חלוקה.

      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן