לייעוץ ראשוני מיידי

השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    איך לספר לילדים?

    אחד החלקים הקשים ביותר בתהליך הגירושין, לדעת הורים מתגרשים רבים, הוא הרגע בו מספרים לילדים על ההחלטה. רבות דובר על ההשפעה של גירושין על ילדים, ועל דרכים לצמצום הפגיעה בילדים. הדרך בה אתם מבשרים לילדים על השינוי הגדול עשויה לתרום רבות להקלת ההתמודדות ולשיתוף פעולה של הילדים עם התהליך.

    הנה כמה עצות כיצד להפוך את הרגע המאיים לפשוט וקל יותר:

    שתפו את הילדים כאשר ההחלטה היא סופית. כאשר באים אל הילדים בגישה לא החלטית ומתנדנדת הם חשים בחוסר ביטחון ועירעור מפחיד יותר של עולמם מאשר כאשר הדברים ברורים, גם אם קשים להם. יתרה מכך, אם הם מקבלים מההורים את הרושם שההחלטה אינה סופית, הם בדרך כלל מפתחים אשליות ותקוות שווא שהתהליך הוא הפיך ושההורים יישארו ביחד, מה שמקשה עוד יותר בסופו של דבר על ההתמודדות.

    ניתן לספר לילדים כמעט בכל גיל. גם ילד בן שנה וחצי, גם אם לא יודע לדבר ולתקשר, בדרך כלל קולט ומבין ברמה מסוימת מה מתרחש בבית. רצוי לספר לילדים מתחת לגיל 6 כשבועיים לפני הפרידה ולא יותר, מאחר ולפני כן הדברים יהיו מופשטים מדי עבורם, והם לא ממש יבינו למה הכוונה.

    מומלץ ביותר להקפיד על שמירה על כבוד שני ההורים ותדמית חיובית שלהם בעיני הילדים. כדאי להציג את הפרידה כהחלטה משותפת ולהימנע מלהציג את אחד הצדדים כרע או טוב יותר, צודק או אשם (גם אם בתוך תוכם ההורים חשים כך)

    גירושין כרוכים במורכבות רגשית גבוהה, שאותה יש לפשט ולהבהיר לפי גיל הילד ורמת הבנתו. ילדים קטנים יכולים להבין דברים כמו "אבא ואמא לא מסתדרים טוב ביחד", "אבא ואמא יהיו מאושרים יותר כשיחיו לחוד", ילדים גדולים יותר יכולים להבין "אבא ואמא לא מתאימים" "לאבא / אמא יש חבר/ה חדש/ה" וכדומה.

    כדאי לדבר עם הילדים על חברים אחרים שהם מכירים שהוריהם התגרשו, או מצבים דומים מתוך תכניות טלויזיה, או לקרוא יחד ספרי ילדים בנושא, כגון: אבא גר בקומה אחרת מאת בועז זך, כולם כבר יודעים מאת אורית רז, כל אחד והמשפחה שלו, מאת יהודה אטלס ויעל משעלי, אבא ואמא של טל נפרדים, מאת שולה מודן, ועוד ספרים רבים ומגוונים לגילאים שונים.

    מומלץ שההורים יבשרו את הידיעה החדשה ביחד אל מול הילדים, כדי לתת להם תחושה שהם ביחד למענם.

    מעל לכל, חשוב ביותר לומר לילדים כל הזמן כמה שאתם אוהבים אותם, לתת אוזן קשבת ומקום לבטא את פחדיהם ותחושותיהם. להבהיר להם שמותר להם לבכות ולכעוס, שייתכן שיקח זמן עד שכולם יתרגלו למצב החדש, אבל בסופו של דבר העניינים יסתדרו והחיים יחזרו למסלולם. מאחר וההורים נמצאים בתקופה סוערת וקשה כדאי להתכונן לפגישה עם הילדים כך שתגיעו במצב רגוע ושקט יחסית. אין הכוונה להציג או להתחזות למישהו שאתם לא. הילדים קולטים את האמת ואין טעם להסתיר את רגשותיכם. אך כדאי לשדר לילדים שלמרות אותם רגשות הקשים והמצב הלא פשוט, אתם פה בשבילם, אוהבים אותם ורוצים בטובתם.

    באם אתם מרגישים שיכולתכם להתמודד עם הסיטואציה מוגבלת, שאתם חוששים או מבולבלים באשר לאיך לספר לילדים, מומלץ לפנות לעזרה מקצועית – פסיכולוג, עובד סוציאלי, יועץ בבית הספר, או כל אדם אחר שאתם סומכים עליו.

    לייעוץ ראשוני מיידי

    השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר




      עורך דין גירושין - שאלות ותשובות

      מהי תביעה למשמורת ילדים?

      כבר בראשית הליכי הגירושין בין בני הזוג מתבקשת, כעניין ברור מאליו, הכרעה בשאלה בידי מי יוחזקו הילדים לאחר הפירוד בין הוריהם. כל אחד מההורים זכאי להגיש לבימ"ש למשפחה תביעת משמורת שבה הוא תובע כי הילדים יישארו בחזקתו ויתגוררו עמו לאחר הפירוד. בדרך כלל ימנה ביהמ"ש פקידת סעד לשם בדיקה ומתן חוות דעת בשאלה מי מבין ההורים הוא המתאים ביותר להיות ההורה המשמורן. במקרים המתאימים יוסיף ביהמ"ש וימנה מומחה בתחום בריאות הנפש לצורך ביצוע בחינה מעמיקה יותר של מסוגלותם ההורית של ההורים. יודגש כי בחוק גם קיימת קביעה כללית (הניתנת לסתירה), כי ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת האם. בדרך כלל, קובע ביהמ"ש כי הילדים המשותפים יהיו במשמורת האם למרות שיש מקרים יוצאי דופן שבהם יקבע ביהמ"ש כי הילדים יהיו בחזקת האב וזאת בדר"כ בעקבות חוות דעת חד משמעית של פקידת הסעד ו/או המומחה למסוגלות הורית.

      מהי סמכות מקבילה של בית הדין הרבני?

      כאמור הסמכות לדון בתביעות הנ"ל הנן בידי בימ"ש למשפחה. אולם, בתנאים מסויימים גם ביה"ד הרבני יכול לדון בתביעות אלה. במסגרת תביעה לגירושין המוגשת לביה"ד, ורק במסגרת תביעת לגירושין, ניתן לצרף ולכרוך את התביעות הנ"ל: משמורת ילדים, מזונות אשה ותביעות רכוש, ולהגישן כחלק מתביעת הגירושין לביה"ד הרבני. יודגש כי ישנם תנאים מקדמיים שצריכים להתקיים על מנת שביה"ד יהיה מוסמך לדון בתביעות המצורפות ובהם התנאי העיקרי שתביעת הגירושין וצירוף יתר התביעות נעשו מתוך רצון וכוונה אמיתיים להתגרש ולא רק ממניעים טקטיים ומוך רצון לרכוש יתרונות על פני בן הזוג האחר. עוד יודגש כי מזונות ילדים לא ניתנים לצירוף וכריכה לתביעת גירושין והם תמיד יהיו בסמכות ביהמ"ש למשפחה.

      מהי תביעה למזונות ילדים?

      כשקיים סכסוך בין בני זוג, זכאית האשה להגיש בכל עת לבימ"ש למשפחה תביעה נגד בעלה לתשלום למזונות ילדים. תביעה זו הנה תביעה לחייב את הבעל לשאת בכל ההוצאות הכרוכות בכלכלתם ובגידולם של הילדים והיא כוללת את כל הצרכים להם זקוקים הילדים החל ממזון, דרך לבוש, לימודים, בריאות, וכלה בדיור והוצאות החזקת דיור. ככלל, עפ"י החוק החל כיום על יהודים, חובת תשלום מזונות לילדים המשותפים, ככל שמדובר בצרכים הכרחיים, חלה באופן בלעדי על הבעל. יודגש כי קיימים מקרים ומצבים שבהם תחול על האם חובה להשתתף במזונות הילדים, כמו למשל במקרה שמדובר בילדים שמעל גיל 6 שנים, וכאשר האם עובדת ומשתכרת בשיעור שמעבר לנדרש לכיסוי צרכיה שלה.

      מהי תביעה לשיתוף וחלוקת רכוש?

      כל אחד מבני הזוג זכאי להגיש לביהמ"ש למשפחה תביעה לקבוע כי רכוש וזכויות מכל סוג שנצברו במשך שנות הנישואין ע"י בן הזוג השני הוא רכוש משותף ו/או במקרים המתאימים תביעה הפוכה, לקבוע כי רכוש מסויים אינו רכוש משותף (למשל רכוש שהגיע לבן הזוג בירושה). בתביעה זו ניתן גם לבקש לפרק את השיתוף ברכוש שבין בני הזוג ולחלקו ביניהם בין בדרך של מכירה בין בדרך אחרת של חלוקה.

      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן